شعار سال
پنجشنبه 04 بهمن 1403
  • 1401/11/02 - 00:38
  • - تعداد بازدید: 248
  • - تعداد بازدیدکننده: 240
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

یاددداشت مهارتی: ضرورت آموزش مهارت به دانش آموزان

 عصر حاضر عصر دانش نیست، عصر ابتکار عمل است. کسانی موفقند که آموخته های دانشی خود را با مهارت های فنی و نگرش صحیح ترکیب کرده و با شناخت بازار کار به این عرصه وارد شوند. در این راستا وظیفه اساسی دستگاه های متولی اشتغال کشور، بی شک ترویج فرهنگ مهارت آموزی و توسعه نگرش کارآفرینی است.

     دانش آموزان با مهارت آموزی می توانند به درک عمیق تری از آموخته های خود دست یابند و برای ساختن آینده ای بهتر، با توجه به نقش مهم کارآفرینی در جامعه آماده شوند. نسل امروز بی شک آینده ساز فردای کشور است. دانش سیال امروز، توسعه فراگیر تکنولوژی، و تغییرات سریع در عرصه علم و فناوری در جهان، نیازمند ساختن نسلی کارآمد و با مهارت برای آینده است.

     مهارت آموزی در نظام های آموزشی پیشرفته، جایگاه ویژه ای دارد. زیرا تنها آموزش سطحی منابع درسی به دانش آموزان نمی تواند آنان را برای زندگی آینده آماده کند. برای پرورش نسلی کارآمد که بتواند آینده روشنی را برای کشور رقم زند، باید به فکر راه های افزایش مهارت افراد در فرآیند تعلیم و تربیت بود.

      اشتغال و دستیابی به شغل مورد علاقه و در عین حال در آمدزا، از اساسی ترین نیازهای جوانان و دانش آموزان در آینده به شمار می رود. بهتر است دانش آموزان در کنار تحصیل، خود را موظف به مهارت آموزی در یک حرفه که به آن علاقه دارند بدانند.  مهارت آموزی یک ضرورت غیرقابل اجتناب در جامعه است، زیرا بستر و روحیه خودباوری و کارآفرینی را در جامعه به وجود می آورد.
کاهش یا ریشه کنی بیکاری در جامعه بستگی به گسترش دامنه مهارت آموزی در بین دانش آموزان در شاخه فنی و حرفه ای دارد.
     امروزه، دانش آموزانی که به سمت رشته های مهارتی می روند، پس از فارغ التحصیلی کمتر دچار پدیده بیکاری خواهند شد. توجه به موضوع مهارت در دانش آموزان، می تواند برطرف کننده نیازهای آینده کشور باشد. علاوه بر آن  بهتر است به مقوله کارآفرینی در کنار آموزش‌های مهارتی توجه شود. آموزش‌های مهارتی به دانش آموزان باید همگام با صنعت جلو برود. لذا ضروری مینماید، آموزش ها به دنبال توسعه مهارت‌های منجر به اشتغال، با رویکرد کم کردن فاصله آموزش‌های مهارتی با صنعت و بازار کار باشند. و این، با سوق دادن آموزش‌های مهارتی به سمت یک برنامه کوتاه مدت در جهت دستیابی به اهداف تعیین شده، محقق خواهد شد.  

     یکی از سیاست های کلی اشتغال که در تیرماه 1390 توسط رهبر معظم انقلاب(مد ظله العالی) بیان شد، عبارت است از: آموزش نیروی انسانی متخصص، ماهر و کارآمد متناسب با نیازهای بازارکار(فعلی و آتی)، ارتقاء توان کارآفرینی با مسؤولیت نظام آموزشی کشور(آموزش و پرورش، آموزش فنی و حرفه ای و آموزش عالی) ، تلفیق آموزش و مهارت، و جلب همکاری بنگاه های اقتصادی جهت استفاده از ظرفیت آنها.

     از طرفی توسعه انسانی رکن اصلی توسعه پایدار است و باید برای ارتقای کیفیت آموزش در کشور تلاش شود و ضمن ارتقای کیفیت در آموزش، دانش آموزان هم باید به فکر آینده خود بوده و سعی در موفقیت و یادگیری مهارت داشته باشند. دانش آموزان می توانند با یادگیری و مهارت آموزی زمینه ایجاد اشتغال در آینده را برای خود رقم بزنند و با در دست داشتن گواهینامه فنی و حرفه ای یک پشتوانه برای اشتغال داشته باشند.

     شناسایی و تشخیص فرصت های کارآفرینانه و توسعه آموزش کارآفرینی در جامعه به عنوان موتور محرک تولید و توسعه اقتصادی تلقی می شود. تلفیق آموزش های مهارتی و آموزش های کارآفرینی برای تربیت منابع انسانی ماهر و دارای تفکر کارآفرینانه، زمینه حضور مهارت آموختگان را در عرصه کارآفرینی فراهم و مسیر رشد، پویایی و ایجاد اشتغال را در جامعه مهیا می سازد.

      همچنین، اجرای برنامه های متنوع، شاد و در برگیرنده مفاهیم کارآفرینی، در کنار هدایت شغلی و آموزشی، ترویج مهارت آموزی را به دنبال خواهد داشت. توجه به اولیاء دانش آموزان و آشنا ساختن آنها با فرهنگ مهارت گرایی و تغییر فرهنگ مدرک گرایی با استفاده از یک فرمول درست، نتیجه را دو چندان خواهد کرد. ضمن آنکه نباید از هم اندیشی و برگزاری کارگاه های توجیهی به مشاورین مدارس غافل بود. مشاورینی که می توانند مهمترین عامل گسترش این فرهنگ و ترویج مهارت آموزی در دانش آموزان شوند. البته باید توجه داشت وجود مربیان توانمند در عرصه مهارت آموزی و کارگاه های آموزشی استاندارد با توجه به نیازهای بازار کار، لازمه هدایت آموزشی است و بایستی توجه ویژه ای به تربیت و ایجاد انگیزه های شغلی در مربیان آموزش های فنی وحرفه ای نمود.

     در این صورت است که می توانیم ضمن پاسخگویی سریع به نیاز کارفرمایان، با ارتقاء شایستگی های حرفه ای و گسترش فرهنگ مهارت آموزی و کارآفرینی در جامعه، ریشه فرهنگ غلط مدرک گرایی را از بین برده و باعث ارتقاء شاخص های اشتغال و توسعه اقتصادی شده و در نهایت با تجمیع تمامی عوامل موثر در این زمینه ها، شاهد جامعه ای خلاق و مبتکر و دارای توان و مهارت لازم برای توسعه اقتصادی و اجتماعی خواهیم بود. ان شاء ا... .

  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 95268
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

تصاویر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

سایر پیوندها
تنظیمات قالب